Saturday, April 9, 2011

BERTUDUNG ALA RAHIB???

PADA ZAMAN SEKARANG ADA PELBAGAI CARA BERTUDUNG
TERUTAMA BAGI YANG PAKAI SHAWL..
TERMASUK LA AYNIE SALAH SORANG PENGGEMAR SHAWL...
TAPI YANG MENJADI PERSOALAN 

GUNE TUDUNG ALA RAHIB???

AYNIE NAK SHARE SATU INFORMATION
YANG AYNIE DAPAT DARI FACEBOOK TADI...



Banyak terlihat fesyen tudung yang dipakai oleh wanita islam kini telah hampir menyerupai rahib kristian seperti dalam gambar ini. harap mereka akan lebih peka dalam memilih fesyen dan janganlah memakai seperti rahib kristian ini. tadi di bank islam sendiri saya lihat pekerja di situ memakai tudung lebih kurang macam ni di mana lehernya dibalut dengan tudung (menampakkan susuk leher) seperti rahib, ingatlah hadith Nabi S.A.W yang berbunyi:

Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka ia dikira termasuk ke dalam golongan itu. (Riwayat Ahmad dan Abu Dawud dari Ibnu Umar r.a)

Bukanlah daripada golongan kami (umat Islam) siapa yang menyerupai (meniru) selain daripada (cara hidup) kami. Jangan kamu menyerupai orang-orang Yahudi dan Nasrani (Kristian). (Riwayat Tirmidzi)

Kamu akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka. Sahabat bertanya: Ya Rasulullah, apakah Yahudi dan Nasrani yang engkau maksudkan? Nabi saw menjawab: Siapa lagi kalau bukan mereka? (Hadis riwayat Imam Muslim)


SEMOGA MEMMBERI PEDOMAN KEPADA KITA DAN
JAUHI LAH CARA MEMAKAI TUDUNG YANG HAMPIR MENYERUPAI
AGAMA LAIN...


17 comments:

Ihsan Arifin said...

:) sudah tahu tu tak kan nak buat tak tahu je~

NUR AYNIE said...

betol2...syukur sye xpnh pakai ala2 rahib..huhu

Ihsan Arifin said...

ouh gud :) jangan sebab fesyen kite ternak dosa~

Arpiiz said...

betul tu, nasib baik saya tak pakai tudung macam tu..hahaha

NUR AYNIE said...

ihsan: betol3x..=)

arpizz: naseb baek...=_=" fuhh~ hahahah

akuwanblur90 said...

nasib baik jugak wanblur lelaki. x yah pakai tudung..

Haruuta Chan said...

Tengok Anugerah haritu tak? Haritu tgk tak yuna ada menang kan? Sorry peminat Yuna. Ini pendapat saya :) Harituh tgk Yuna dye pakai shawl macam rahib :( . First tgk trus kata " Eh , asal aku tgk macam rahib dekat gereja nih =w= " . And bila fikir balik , mungkin dye nak testing cara mcm tuh Kot . But serius , memang lawa tapi macam rahib , Orz .

NUR AYNIE said...

1blur: nseb baik yer..=D

haruutachan: xde tgk anugerah tp ade tgk gmbr dier...a'a mcm rahib kan3x..huhuhu..agak kecewa...myb dier nak buat feysen baru tp x kene la...huhuhu~

sekamar rindu said...

moga gadis/perempuan di luar sana yg membaca entri ni beroleh sikit info tentang menutup aurat..insyaAllah..

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

kiter pakai tudung sarung jerk...heheh..mcm tudung sekolah tu...mcm tudung jenama ekin...leh kan?? ehhehe

a t i E n a b E r n ! said...

haha .. atien memg x minat pkai tudong yg pin2 kt leher tuh... rse nk t'cekik pon ade . hahaha

LiLohOnEy said...

haah la, apesal yuna pkai mcmtu?

sedih rasa :(

HazIQAH iKkI hAZiq said...

itulah manusia zmn skang jadi hamba fesyen huhu...

tak slh nk fesyen tapi ikutlah cara yg betul...

tapi sbnrnye tk berfesyen pun sesorg tue dh cantik huhu..sebab ciptaan Allah kan cantik..n-n

dib. said...

wah baru tahu! dib pun baru nak berjinak2 na pakai shawl. .nasib baik baca entry ni,dah tahu na pilih gaya yang camne,yang pasti bukan ni! hehe

Hunny Kitty said...

trimas for the reminder...

Diba said...

Bab makan benda halal kita jaga, bab pemakaian tudung pun kena la jaga juga kan..

Shahrulazwad said...

Harap maklum bahawa menurut seorang ulama, tudung tersebut TIDAK MENYERUPAI KRISTIAN http://ilmudanulamak.blogspot.com/2011/02/tudung-yang-dipinkan-ke-belakang.html